'Fiets veilig, blijf offline' (Fietsmodus)

Steeds meer ongelukken in het verkeer komen door smartphonegebruik. Met name fietsende jongeren (en kinderen) vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij een op de vijf fietsongelukken. Om die reden is de landelijke campagne 'Fietsmodus' ontwikkeld. De campagne is bedoeld om jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer. 

Voor de campagne is de mobiele app 'Fietsmodus' ontwikkeld. De Fietsmodus-app verleidt jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Bij het aanzetten van de app, gaat het scherm van de telefoon letterlijk op 'zwart'. Berichten worden niet geblokkeerd, maar jongeren worden zo niet afgeleid tijdens het fietsen. Door de app te gebruiken, sparen jongeren punten. Met die punten maken ze kans op leuke prijzen. De app werkt op Android en Apple en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play en op de website www.fietsmodus.nl.

Van veilig gedrag tot nieuwe gewoonte

Doel is om jongeren te verleiden tot smartphonevrij fietsen en ze te stimuleren dat veilige gedrag herhaaldelijk te ervaren, zodat dit een nieuwe gewoonte wordt. De campagne combineert communicatie, bewustwording en belonen. Jongeren die meerdere dagen de Fietsmodus-app aanzetten en tijdens het fietsen hun smartphone niet gebruiken, sparen punten waarmee ze kans maken op leuke prijzen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld een bioskoopkaartje, speakerboxjes of een fiets winnen.

Campagne in Groningen

 http://www.verkeerswijzergroningen.nl/cache/b4xf0_contents_images_fietsmodus%20krijttekening.JPG

Verkeerswijzer Groningen ondersteunt de landelijke campagne op verschillende manieren. Alle scholen voor het basisonderwijs worden op aanvraag voorzien van posters en flyers van de campagne en kunnen leerlingen de effecten van afleiding op de fiets zelf ervaren met de fietssimulator. Daarbij gaan docenten van Veilig Verkeer Nederland en Traffic Skills met de leerlingen in gesprek over verkeersgedrag tijdens de gastles ‘Op de fiets? Even niets…’. Het voortgezet onderwijs en mbo-scholen in Groningen kunnen een krijttekeningen met het motto van de campagne laten aanbrengen op hun schoolplein. Daarnaast zorgt Verkeerswijzer Groningen ervoor dat op een aantal middelbare scholen een uitvoering plaatsvindt van FietsAlert. Dat is een actie van het landelijk jongerencampagneteam TeamAlert. Verder deelt VerkeerswijzerGroningen in de laatste weken voor de zomervakantie op verschillende fietspaden in de provincie waterflesjes uit met de boodschap 'Fiets veilig, blijf offline'. Op deze manier willen wij een grote groep fietsers - die dagelijks op de fiets naar bijvoorbeeld werk of school gaan - erop wijzen dat 'smartphonevrij' fietsen beter is voor de verkeersveiligheid. Onderstaande video, gemaakt door OOG Radio en TV, bericht over de eerste dag van de actie. 

Kijk voor meer informatie over de campagne Fietsmodus ook op www.fietsmodus.nl.

Tommy-Boy

De dertienjarige Tommy-Boy was in 2015 met zijn telefoon bezig toen hij fietsend een kruispunt overstak. Hij is daarbij door een verkeersongeval om het leven gekomen. Zijn vader heeft daarna de stichting T-Butterfly opgezet. De stichting wil het verhaal van Tommy-Boy vertellen, om zo te benadrukken dat fietsen en smartphones niet samengaan. Onderstaande video, gemaakt door de stichting in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, laat het verhaal van Tommy-Boy zien.